Kolagenas – nauda organizmui

Kolagenas – tai baltymas, atsakingas už odos švytėjimą ir atspalvį, veido ovalo patempimą, plaukų blizgesį ir nagų grožį. Trūkstant kolageno atsiranda raukšlės ir celiulitas.

Kolagenas – vienas svarbiausių mūsų organizmo struktūros baltymų, jis sudaro 30-35 % viso baltymų kiekio, t.y. apie 6% kūno masės. Jis įeina į odos, kaulų, sausgyslių, raiščių, vidaus organų, kraujagyslių, plaukų ir nagų sudėtį. Apie pusę viso organizmo kolageno yra sukaupta odoje.

Kolageno pluoštas – tai daugybė smulkių „lynų”- molekulių, susidedančių iš trijų tarpusavyje susipynusių aminorūgščių grandinėlių. „Lynai” susijungia į mikrofibriles (plonąsias skaidulas), o mikrofibrilės, savo ruožtu, formuoja patį kolageninį pluoštą. Dėka tokios sandaros kolageno skaidulos labai stiprios ir jas labai sunku pertempti.

Mūsų organizmas pats sintetina kolageną iš baltymų, kuriuos mes gauname su maistu. Tačiau po 25 metų šis procesas pradeda lėtėti, o kolageno kiekis organuose ir audiniuose pradeda mažėti.

Maždaug nuo 25 metų kolageno gamyba pradeda mažėti maždaug 1-1,5% kasmet, o per pirmus 4 metus po menopauzės kolageno sintezės sumažėjimas gali siekti iki 30%*.

Sulaukus 60 metų, organizme lieka maždaug 50% pradinio kolageno baltymų lygio****.

Kolageno sintezės sulėtėjimas susijęs su odos elastingumo sumažėjimu: tyrimais išaiškinta, kad kiekvienais metais nuo  menopauzės pradžios oda praranda elastingumą 0,55%.

***Su metais taip pat keičiasi ir kolagenų tipų santykis odoje: jaunoje odoje vyrauja 1-o tipo kolagenas (80%) ir dar 15% 3-io tipo. Su metais 1-o tipo kolageno dalis sumažėja  ir padidėja 3-io ir 1-o kolagenų tipų tarpusavio santykio padidėjimas. Taip pat su amžiumi sumažėja 4-o ir 7-o tipų kolagenų kiekis, ypatingai esant ilgalaikiui UV- spinduliavimui.

*Kohl E, Steinbauer J, Landthaler M et al. Skin ageing. J Eur Acad Dermatol Venereol 2011; 25: 873–84.

** Sumino et al.

***Daugiafunkcinė odos dermos charakteristika ir jos pokyčiai senstant (literatūros apžvalga). Celuiko S.S., Maliuk Е.А. ir kiti. 2016.

**** Decreased collagen production in chronologically aged skin: Roles of age-dependent alteration in fibroblast function and defective mechanical stimulation. Varani et al.

Kadangi kolagenas yra pagrindinis mūsų organizmo struktūros baltymas, jo trūkumas atsiliepia visai mūsų sveikatai.

Kolagenas – vienas svarbiausių mūsų organizmo struktūros baltymų, jis sudaro 30–35% viso baltymų kiekio, t.y. ~6% kūno masės. Įeina į odos, kaulų, sausgyslių, raiščių, vidaus organų, plaukų ir nagų sudėtį. Apie pusę viso organizmo kolageno yra sukaupta odoje.

*Bazalinė (pamatinė) membrana – tai svarbiausias odos struktūrinis vienetas. Būtent nuo pamatinės membranos kokybės ir vientisumo priklauso odos stangrumas ir elastingumas. Tai plonas neląstelinis sluoksnis, skiriantis jungiamąjį audinį nuo epitelio arba endotelio.

Kolageno tipai

Yra žinomi 28 įvairūs kolageno tipai.

Įvairiuose audiniuose vyrauja įvairūs jo tipai, ir tai priklauso nuo to, koks kolageno vaidmuo konkrečiame organe ar audinyje.

95% viso žmogaus organizmo kolageno kiekio sudaro 1-o, 2-o ir 3-io tipo kolagenai, kurie sukuria labai patvarius fibrilus.

Jie yra pagrindiniai struktūriniai organų ir audinių komponentai, kurie jaučia pastovų arba periodišką mechaninį krūvį (oda, kaulai, sausgyslės, kremzlės, tarpslanksteliniai diskai, kraujagyslės), o taip pat dalyvauja formuojant parenchiminių organų stromas.

ODA. Oda – tai pats didžiausias žmogaus kūno organas. Odos masė (kartu su poodiniu-riebaliniu audiniu) sudaro maždaug 17% bendros mūsų kūno masės. T.y. jeigu žmogus sveria 70 kg, tai jo oda sveria maždaug 12 kg. Pagrindinė kolageno skaidulų tinklo funkcija odoje – struktūrinė epidermio parama. Kartu su elastinu kolagenas palaiko odos stangrumą ir elastingumą.

PLAUKAI ir NAGAI. Kolagenas palaiko plaukų ir nagų patvarumą, yra aminorūgščių šaltinio keratino – pagrindinio struktūrinio plaukų ir nagų baltymo sintezei.

RAUMENYS, SAUSGYSLĖS ir KRAUJAGYSLĖS. Kolagenas būtinas sausgyslių ir raumenų skaidulų formavimui. Kolagenas yra atsakingas už kraujo indų patvarumą ir elastingumą.

KAULAI. 40% kaulų apimties sudaro kolagenas.  Nuo kolageno priklauso kaulų struktūros vientisumas; kai trūksta kolageno kaulinis audinys tampa trapus. Kolagenas padeda įsisavinti kalcį.

AKYS. Kolagenas – pagrindinė akių konjunktyvos ir ragenos audinių medžiaga. Jis neleidžia blogėti regėjimui ir padeda išvengti akių problemų.

SĄNARIAI (kremzlinis audinys) – kolagenas sudaro iki 70% sausos masės. Dėl kolageno trūkumo pradeda irti sąnario audinys, prasideda artritas ir kiti susirgimai.

Kolageno skaidulos suformuoja tankų tinklą visoje dermoje, suteikia odai struktūrinį vientisumą ir užtikrina jai padidintą tempiamąjį stiprumą.

Be to, kolagenas kartu su elastinu nustato odos elastingumą ir standumą.

Labiausiai paplitęs kolageno tipas odoje yra 1-o tipo kolagenas (jaunoje odoje jo 80-90%). Taip pat odoje yra ir 3-io tipo kolageno (8-12%), 4-o, 5-o (mažiau 5%), 6-o ir 7-o tipų .

Odoje (pagal jos sausąją masę) yra 75% kolageno. Nuo kolageno priklauso plaukų ir nagų stiprumas ir sveikata, kadangi plaukai ir nagai yra iš epidermio.

Odos senėjimas – tai kolageno senėjimas. Išoriniai odos senėjimo požymiai dažniausiai susiję su pakitimais, kurie su amžiumi vyksta būtent dermos sluoksnyje. Amžiaus involiucijos procesai charakterizuojami išreikšta dermos atrofija (audinio apimties sumažėjimas, ląstelių telkinio sumažėjimas), elastingumo praradimu. Daugiausiai šie pakitimai susiję su tarpląstelinės matricos ir daugiausia kolageno struktūrinių komponentų atrofija ir dezorganizacija.

Kolageno papildymo būdai

Nutrikosmetikos privalumai, palyginimui:

su išorinėmis kosmetikos priemonėmis: dauguma išorinių kosmetinių priemonių dirba su viršutiniu mūsų odos sluoksniu- epidermiu. Gilesnius sluoksnius –dermą ir hipodermą – gali pasiekti tik tie preparatai, kurie įleidžiami su švirkštais arba tie, kuriuose naudojamos transderminės tiekimo sistemos (tai brangiai kainuojančios technologijos).

su injekcinėmis metodikomis: patogus naudojimas, nebūtina važiuoti į kosmetikos kliniką, neskausminga, nėra išorinių reiškinių nuo švirkštų, papildomas kolageno patekimas į kitus organus.

su maisto racionu: tikslus aktyviosios medžiagos dozavimas, geresnis įsisavinimas, nėra rizikos pavartoti toksiškas medžiagas, kurios naudojamos produkcijos auginimui.

* Kolagenas iš jūrinių žuvų odos– menkių, ledjūrio menkių, juodadėmių menkių.

** Nagus ir plaukus atitinkamai 60% ir 80% sudaro keratinas. Keratinas, kaip kolagenas ir bet kuris kitas baltymas, formuojasi iš amino rūgščių.

Parašykite komentarą